Delen kan via je browser. Dank daarvoor !

Zompvergeet-me-nietje
Myosotis laxa subsp. cespitosa

Goed te herkennen aan
de "trosjes" kleine (2 tot 5 mm) helder blauwe bloemetjes én de met aanliggende haren bedekte kelkbladen én de tot ongeveer de helft ingesneden vruchtkelk.Bloeiperiode vanaf mei t/m augustus.
Algemeen tot zeldzaam.
Hoogte (10) 15 tot 45 (100) cm .
Doorsnede van de bloem 2 tot 5 mm.Op deze foto kun je zien hoe klein de bloemetjes zijn; links staat een rietstengel, rechts de paarse bloemen van hondsdraf en in de achtergrond het blad van watermunt.In het begin van de bloei staan de bloemetjes in een opgerolde schicht aan het einde van de stengels en zijstengels. Tijdens de bloeitijd ontrolt de schicht zich en wordt de bloeistengel langer, zodat er uiteindelijk een langgerekte bloeiwijze ontstaat met aan de top bloeiende bloemen en lager aan de stengel vruchten, die verborgen zitten in de open kelk.De helder blauwe bloemetjes hebben een geel hart, dat gevormd wordt door keelschubben.Zompvergeet-me-nietje groeit op natte, voedselrijke grond in lichte zompbossen en grienden, aan oevers en in drassige gras- en rietlanden.


Vergelijkbare soorten met aanliggende beharing zijn moerasvergeet-me-nietje en weidevergeet-me-nietje.

Bewerkte botanische illustratie van
zompvergeet-me-nietje (Myosotis laxa subsp. cespitosa).
Het origineel staat in de English Botany, or Coloured Figures of British Plants, ed. 3 [B] [J.E. Sowerby et al], vol. 7: t. 1103 (1867).Delen kan via je browser. Dank daarvoor !