Delen kan via je browser. Dank daarvoor !

Witte waterlelie
Nymphaea alba

Goed te herkennen aan
de grote, witte, geurende bloemen met geel hart én de plaats waar ze bloeien .... in het water.Bloeiperiode vanaf mei t/m augustus.
Zeer algemeen tot vrij zeldzaam.
Doorsnede van de bloem 5,5 tot 18 cm.Witte waterlelie (Nymphaea alba) met krabbenscheer (Stratiotes aloides)De bladeren zijn leerachtig, donkergroen van boven, roodachtig aan de onderkant en hebben een diep hartvormige voet.De drijvende of iets boven het water uitstekende bloemen verschijnen na de bladeren en hebben 15 tot 25 witte kroonbladen en vier kelkbladen.Witte waterlelie groeit in vrij diep, stilstaand tot zwak stromend, voedselrijk tot voedselarm water.Aangeplante waterlelie, lijkt bijna onecht.


Vergelijkbare soorten
In bloei is witte waterlelie niet te verwarren met een andere plant. Niet in bloei lijken de bladeren van witte waterlelie op die van gele plomp. Ze zijn ongeveer even groot, qua vorm zijn de bladeren van gele plomp wat smaller. Het duidelijkst zijn ze van elkaar te onderscheiden door de nervatuur. De nerven van het blad van gele plomp zijn niet onderling verbonden. Die van het blad van witte waterlelie zijn wel onderling verbonden.

Bewerkte botanische illustratie van
witte waterlelie (Nymphaea alba).
Het origineel is van A. Masclef; Atlas des plantes de France, vol. 2: t. 19 (1890).
Delen kan via je browser. Dank daarvoor !