Delen kan via je browser. Dank daarvoor !

Gewone en duinreigersbek
Erodium cicutarium sp. cicutarium / sp. dunense Andreas

Goed te herkennen aan
de helder roze of witte bloemen met 5 kroonbladen, waarvan er 2 zijn kleiner én het samengestelde, oneven, dubbel veervormige blad.


Bloeiperiode vanaf april t/m oktober.
Zeer algemeen tot vrij zeldzaam.
Hoogte 5 tot 60 cm.
Doorsnede van de bloem 8 tot 17 mm.

De eerste 4 foto's zijn gewone reigersbek, de laatste 4 van duinreigersbek. Een duidelijk verschil tussen de bloemen van beide soorten is dat die van gewone reigersbek wel en die van duinreigersbek geen grijzige vlekken hebben op de 2 kleinste kroonbladen.De bladeren van gewone reigersbek zijn oneven dubbel veervormig.De bloemen van gewone reigersbek hebben 2 kleinere kroonbladen met grijswitte vlek. Die vlekken ontbreken bij duinreigersbek.De bloeiwijze van gewone reigersbek bestaat uit 5 tot 7 bloemen.Duinreigersbek heeft kroonbladen zonder de grijswitte vlekDuinreigersbek groeit op open, droge, matig voedselrijke zandgrond in akkers, bermen en duinen.Ook de bladeren van duinreigersbek zijn oneven dubbel veervormig.De bloeiwijze van duinreigersbek heeft 3 tot 5 bloemen.


Vergelijkbare soorten

Reigersbek is van de andere ooievaarsbeksoorten met kleine helder roze bloemen, zoals robertskruid en zachte ooievaarsbek, te onderscheiden door het blad. Reigersbek heeft oneven dubbel veervormig samengestelde bladeren; de andere ooievaarsbeksoorten hebben handvormig gelobde of 3-5 tallige bladeren.

Bewerkte botanische illustratie van
reigersbek (Erodium cicutarium).
Het origineel is van C.A.M. Lindman; Bilder ur Nordens Flora, vol. 1: t. 218 (1922-1926).Delen kan via je browser. Dank daarvoor !