Delen kan via je browser. Dank daarvoor !

Knikkend nagelkruid
Geum rivale

Goed te herkennen aan
de klokvormige, hangende bloemen met lichtgele, vaak oranje aangelopen kroonbladen én behaarde, donker roodbruine kelkbladen, die ongeveer even lang zijn als de kroonbladen.Bloeiperiode mei en juni.
Zeer zeldzaam.
Op de rode lijst als kwetsbaar.
Hoogte 15 tot 45 cm.
Lengte van de bloem 8 tot 15 mm.Knikkend nagelkruid groeit op natte tot vochtige grond in loofbossen, moerassen en aan slootkanten.De bloemen zijn alleenstaand en zitten met een aantal samen in een losse bloeiwijze.De onderste bladeren zijn groot, meestal langgesteeld en liervormig afgebroken geveerd.Tijdens de vruchttijd richt de bloem zit op. Het vruchthoofdje komt op een steel te staan boven de kroonbladen.De 5 of 6 kelkbladen zijn ongeveer even lang (of iets korter) als de kroonbladen.


Vergelijkbare soorten
Knikkend nagelkruid kan makkelijk kruisen met geel nagelkruid. De bastaardsoort (Geum x intermedium) heeft iets knikkende, gele bloemen met afstaande kelkbladen. Geel en knikkend nagelkruid lijken totaal niet op elkaar en zijn daarom goed uit elkaar te houden.

Bewerkte botanische illustratie van
knikkend nagelkruid (Geum rivale).
Het origineel is van O.W. Thomé; Flora von Deutschland Österreich und der Schweiz (1886-1889) Fl. Deutschland vol. 3: t. 403 (1855).Delen kan via je browser. Dank daarvoor !