Delen kan via je browser. Dank daarvoor !

Kleine veldkers
Cardamine hirsuta

Goed te herkennen aan
de kleine witte bloemetjes met 4 (soms 5) meeldraden én de 15 tot 25 mm lange vruchten, die ruim boven de bloemetjes uitsteken.Bloeiperiode vanaf maart t/m juni.
Zeer algemeen.
Hoogte 5 tot 35 cm.
Doorsnede van de bloem 3 tot 4 mm.De onderste bladeren vormen een rozet. Net als de stengelbladeren zijn ze oneven geveerd. De deelblaadjes zijn ronder dan de deelblaadjes van de stengelbladeren.De bloemen staat aan het einde van de stengel in een trosje bij elkaar staan.Vanuit het rozet, gevormd door de onderste bladeren, komen één of meerdere stengels.De bloemetjes hebben 4 meeldraden (soms 5).Kleine veldkers groeit op open, vochtige tot droge grond aan wegen en dijken, in tuinen, plantsoenen en in de duinen.


Vergelijkbare soorten
Naast kleine veldkers zijn er nog 5 andere (zeer) algemeen voorkomende, vroege voorjaarsbloeiers met 4-tallige, kleine witte bloemetjes en een bladrozet : herderstasje, zandraket, vroegeling, bosveldkers en klein tasjeskruid.

Bewerkte botanische illustratie van
kleine veldkers (Cardamine hirsuta).
Het origineel is van J.E. Sowerby et al.; English Botany, or Coloured Figures of British Plants, ed. 3 [B], vol. 1: t. 110 (1863).Delen kan via je browser. Dank daarvoor !