Delen kan via je browser. Dank daarvoor !

Donzige klit
Arctium tomentosum

Goed te herkennen aan
de op distels lijkende, spinnenwebachtig behaarde, bolronde hoofdjes met omwindselbladen die een haakvormige top hebben.Bloeiperiode vanaf juni t/m augustus.
Zeldzaam tot zeer zeldzaam.
Hoogte 0,3 tot 2,50 meter.
Doorsnede van het hoofdje 2 tot 4 cm.Als donzige klit de kans krijgt mooi uit te groeien (ipv afgemaaid te worden) dan heeft de plant een wat ijl aanzien.De hoofdjes staan gerangschikt in een tuil. Een tuil is een tros waarin de hoofdjes of bloemen verschillende steellengte hebben en daardoor op bijna gelijke hoogte staan. In een tros zijn alle stelen gelijk.De onderste bladeren zijn duidelijk veel groter dan de bovenste. Alle bladeren zijn breed eivormig met hartvormige of afgeronde voet.De binnenste omwindselbladen zijn aan de top vaak purperrood verkleurd.


Vergelijkbare soorten
Gewone klit :
omwindsel is niet of weinig behaard en de hoofdjes staan in een tros (bloemstelen van gelijke lengte). Steel van onderste bladeren is hol.

Grote klit :
grotere, opengaande hoofdjes, gerangschikt in een tuil (bloemstelen van ongelijke lengte), geen behaard omwindsel. Steel van onderste bladeren met merg gevuld.

Donzige klit :
spinnenwebachtig behaarde, toegeknepen hoofdjes in een tuil, ijle plant.

Bewerkte botanische illustratie van
donzige klit (Arctium tomentosum).
Het origineel is van C.A.M. Lindman, Bilder ur Nordens Flora, vol. 1: t. 4 (1922-1926).Delen kan via je browser. Dank daarvoor !