Delen kan via je browser. Dank daarvoor !

Akkervergeet-me-nietje
Myosotis arvensis

Goed te herkennen aan
trosjes kleine, lichtblauwe, iets klokvormig verdiepte bloemetjes én de met afstaande haren bedekte kelkbladen én de vruchtstelen, die ongeveer 2x zo lang zijn als de vruchtkelk.Bloeiperiode vanaf mei tot in de herfst.
Zeer algemeen tot zeldzaam.
Hoogte 10 tot 60 cm.
Doorsnede van de bloem 2 tot 4 (5) mm.Akkervergeet-me-nietje groeit op open, droge tot matig vochtige, voedselrijke grond in akkers, bermen, op dijken, aan bosranden en in de duinen.De bloemtjes zijn lichtblauw met gele of witte keelschubben en de kroonbladen zijn iets klokvormig verdiept. De bloeiwijze is een schicht.De hele plant is behaard.De schichtvormig opgerolde bloeiwijze ontrolt zich tijdens de bloeitijd. De vruchtstelen zijn ongeveer 2x zo lang als de vruchtkelk en staan in een hoek van 45 tot 60 graden met de stengel.


Vergelijkbare soorten met afstaande beharing zijn ruw vergeet-me-nietje, stijf vergeet-me-nietje, vroeg vergeet-me-nietje, bosvergeet-me-nietje en veelkleurig vergeet-me-nietje.

Bewerkte botanische illustratie van
akkervergeet-me-nietje (Myosotis arvensis).
Het origineel staat in de Flora Danica [G.C. Oeder et al], fasicle 47, t. 2766 (1761-1883).Delen kan via je browser. Dank daarvoor !