340 inheemse, verwilderde en ingeburgerde soorten, geïllustreerd met bijna 4000 foto's
  
"Onkruiden zijn ook bloemen wanneer je ze beter leert kennen." Winnie de Poeh

  home        soortenlijst        sleutels        links       stats        bron        contact        copyright
   
 Witte krodde Thlaspi arvense
mobiele versie   
vorige   
volgende   
Herkenbaar aan deze unieke combinatie van kenmerken
- de 4-tallige witte bloemetjes én
- de bijna ronde, breed gevleugelde, vlakke vruchtjes

Algemeen
Witte krodde is een niet behaarde geelgroene eenjarige plant van 15 tot 50 cm hoog en is algemeen voorkomend in het rivierengebied, Zeeland, Zuid-en Noord-Holland en het noorden van Friesland en Groningen. Elders is ze vrij zeldzaam.

Je kunt witte krodde vinden op open, vochtige, voedselrijke, liefst omgewerkte grond zoals akkers, braakliggende terreinen, bermen en plantsoenen.
Bloem
Witte krodde bloeit vanaf mei tot en met september met gesteelde kleine 4-tallige witte bloemetjes, die gerangschikt zitten in trossen aan het einde van de meerkantige stengels, die bovenaan vaak vertakt zijn.

Blad en stengel
De bovenste bladeren zijn langwerpig, hebben een pijlvormige voet en zijn bochtig getand. Zij zijn evenals de zaden scherp smakend en kunnen in salades en soepen worden verwerkt. De onderste bladeren zijn omgekeerd eirond en tijdens de bloeitijd meestal verdwenen.
Na de bloei, tijdens het rijpen van de vruchten, verlengt de stengel zich sterk.

Toepassingen
Als je de stengels kapot wrijft ruik je een knoflookachtige geur. Uit de scherp naar knoflook smakende oliehoudende zaden kan een spijsolie en een soort mosterd worden bereid.

Bij rijpheid worden de vruchtjes perkamentachtig en kun je de zaden tegen de wanden horen rammelen als je aan de plant schudt. Een gedroogde stengel met vruchtjes is zeer opvallend, heel decoratief en mooi te verwerken in droogboeketten.

Vergelijkbare soorten
Van de drie in Nederland voorkomende soorten van het geslacht Thlaspi heeft alleen witte krodde de opvallende, bijna ronde, platte, breed gevleugelde vruchtjes. Bij de andere twee, zinkboerenkers en doorgroeide boerenkers, zijn de vruchtjes minder sterk afgeplat en langwerpig tot ovaal.

Algemeen
- kruisbloemenfamilie (Brassicaceae)
- eenjarig
- algemeen tot vrij zeldzaam
- 15 tot 50 cm
- geelgroen
- verspreiding

Bloem
- wit
- vanaf mei t/m september
- tros
- stervormig
- tot 4 mm
- 4 kroonbladen, niet vergroeid
- 4 kelkbladen
- 6 meeldraden
- 1 stijl

Blad
- verspreid
- enkelvoudig
- langwerpig
- top stomp
- rand bochtig getand
- voet pijlvormig
- veernervig
- kaal

Stengel
- rechtop
- kaal
- meerkantig

Bewerkte botanische illustratie van
witte krodde (Thlaspi arvense).


  Copyright ontwerp, tekst en foto's Lidy Poot, eigenaar van www.wildebloemen.info 2009 - 2023.
Niet gebruiken zonder toestemming.
Mobiele versie !!

De mobiele versie van deze site staat online. Nog niet volledig ingevuld maar al wel bruikbaar voor een snelle determinatie.
Onderaan elke pagina op de mobiele site kun je kiezen voor de desktopversie, mocht je die liever bekijken. Vanaf de desktopversie kun je op een aantal pagina's switchen naar de mobiele versie. Rechtsboven bij "vorige volgende" staat dan een link.

Vraag deze site op je mobiel op (je wordt automatisch doorgestuurd naar de mobiele versie) en plaats hem bij je favorieten of maak een sneltoets op je startscherm.
Makkelijk voor onderweg tijdens wandeling of fietstocht!