340 inheemse, verwilderde en ingeburgerde soorten, geïllustreerd met bijna 4000 foto's
  
"Onkruiden zijn ook bloemen wanneer je ze beter leert kennen." Winnie de Poeh

  home        soortenlijst        sleutels        links       stats        bron        contact        copyright
   
 Wegdistel Onopordum acanthium
mobiele versie   
vorige   
volgende   
Herkenbaar aan deze unieke combinatie van kenmerken
- het indrukwekkende formaat tot 2,5 meter hoog én
- het grijze uiterlijk door de witte spinnenwebachtige   beharing

Algemeen
Wegdistel is een forse, grijsgroene, stekelige, wit spinnenwebachtig behaarde plant van 0,6 tot 2,5 meter hoog. Ze groeit op open, droge, kalkrijke, stikstofrijke, omgewerkte grond. Ze is 2-, 3- of meerjarig, waarvan minstens één winter als rozet. Op warmere plekken houdt ze langer stand.
Ze is vrij zeldzaam in de duingebieden, in Zeeland en in stedelijke gebieden; elders zeldaam en meestal verwilderd vanuit tuinen of uitgezaaid.
Bloem
Ze bloeit van juli tot en met september met helder roze, langgesteelde, grote bloemhoofdjes.
Onder de helder roze bloemetjes zit een behaard, bolvormig omwindsel, dat bestaat uit priemvormige omwindselbladen met stekelige gele punten. De onderste staan recht af.
Tussen het omwindels en bloemetjes zijn de hoofdjes sterk ingesnoerd.

Blad en stengel
De bladeren zijn langwerpig tot elliptisch en aan beide kanten wollig behaard. Ze worden later kaal. De bladrand is bochtig en fors stekelig getand. De stengel is boven het midden vertakt, wit spinnenwebachtig behaard en breed stekelig gevleugeld door de aflopende bladeren.

Toepassingen
Verschillende delen van wegdistel zijn te gebruiken; uit de zaden is distelolie te persen, dat vroeger gebruikt werd voor lampen. Het vruchtpluis en zelfs het spinrag op de bladeren en stengel kan verwerkt worden tot textiel of werd gebruikt als opvulmateriaal voor kussens.
Sap van wegdistel was medicinaal in gebruik tegen aandoeningen van de gal, in hoestdrank en in preparaten tegen slecht helende wonden. En tot slot: de wortels, jonge scheuten en de bodem van nog niet bloeiende hoofdjes zijn als groente eetbaar.

Vergelijkbare soorten
De enige distel waarmee wegdistel te verwarren zou zijn is wollige distel. Beide distels hebben een opvallend behaard, groot, rond omwindsel. Het duidelijkste verschil tussen beide planten is de kleur; wegdistel is grijzig en wollige distel is groen. Daarnaast is ook de vorm van de bladeren totaal verschillend. Wegdistel heeft bladeren met een bochtige stekelige rand, terwijl wollige distel veervormig ingesneden bladeren heeft.
Zie voor een overzicht van alle in Nederland voorkomende distels en soorten die erop lijken het schema "Sleutel distels".

Algemeen
- composietenfamilie (Asteraceae)
- overblijvend
- vrij zeldzaam tot zeldzaam
- ook verwilderd en uitgezaaid
- 0,6 tot 2,5 meter hoog
- verspreiding

Bloem
- helder roze
- vanaf juli t/m september
- alleenstaand hoofdje
- 3 tot 5 cm
- bolvormig, behaard omwindsel

Blad
- verspreid
- enkelvoudig
- langwerpig tot elliptisch
- top stekelpuntig
- rand bochtig stekelig getand
- voet aflopend
- veernervig
- zacht behaard

Stengel
- rechtop
- behaard
- breed gevleugeld

Bewerkte botanische illustratie van
wegdistel (Onopordum acanthium).


  Copyright ontwerp, tekst en foto's Lidy Poot, eigenaar van www.wildebloemen.info 2009 - 2023.
Niet gebruiken zonder toestemming.
Mobiele versie !!

De mobiele versie van deze site staat online. Nog niet volledig ingevuld maar al wel bruikbaar voor een snelle determinatie.
Onderaan elke pagina op de mobiele site kun je kiezen voor de desktopversie, mocht je die liever bekijken. Vanaf de desktopversie kun je op een aantal pagina's switchen naar de mobiele versie. Rechtsboven bij "vorige volgende" staat dan een link.

Vraag deze site op je mobiel op (je wordt automatisch doorgestuurd naar de mobiele versie) en plaats hem bij je favorieten of maak een sneltoets op je startscherm.
Makkelijk voor onderweg tijdens wandeling of fietstocht!