|
Herkenbaar aan deze unieke combinatie van kenmerken
de enorm grote, witte bloemschermen, soms tot 50 cm in doorsnede
|
Algemeen
De indrukwekkende reuzenberenklauw, ook wel Perzische berenklauw genoemd, is vanuit Zuidwest-Azie in de 19e eeuw naar Europa gebracht als sierplant. Op veel plaatsen is de plant verwilderd.
Het is een overblijvende (vaak tweejarige) plant, die algemeen voorkomend in stedelijke gebieden. Elders is ze zeldzaam. Ze groeit op vochtige, zeer voedselrijke grond in bermen, tuinen, plantsoenen en struikgewas. Afhankelijk van de standplaats kan ze tot 3 meter hoog worden.
|
Bloem
Reuzenberenklauw bloeit vanaf juni tot en met september met een variabel aantal schermen witte bloemetjes.
De schermen bestaan uit 50 tot 150 deelschermen. De buitenste bloemen in een deelscherm zijn vergroot en asymmetrisch. De bloemen geuren naar anijs en zijn heel aantrekkelijk voor insecten. In de winter gebruiken de insecten de plant om te overwinteren in de holle stengels.
Bijzonderheden
De grote bladeren bevatten furanocumarine, een sterk geurende, vluchtige olie die de huid overgevoelig maakt voor ultraviolette straling, waardoor ontstekingen en brandwonden ontstaan.
In het vroege voorjaar, als de zaden ontkiemen, zullen door de omvang en de enorme groeikracht van de plant andere planten geen kans krijgen en ontstaat er al snel een "bos". Reuzenberenklauw is nauwelijks te beteugelen.
Vergelijkbare soorten met witte bloemschermen
Er zijn veel planten met witte bloemschermen. Zie voor vergelijking en herkenning van de (zeer) algemeen voorkomende soorten, die groeien in graslanden, akkers, bermen, langs heggen en bosranden de pagina "Sleutel algemene witte schermbloemigen".
|
|
Algemeen
- schermbloemenfamilie (Apiaceae)
- overblijvend
- algemeen voorkomend
- 2 tot 3 meter
-
verspreiding
Bloem
- wit
- vanaf juni t/m september
- meervoudig scherm
- stervormig
- 8 tot 20 mm
- 5 kroonbladen, niet vergroeid
- 5 kelkbladen
- 5 meeldraden
- 1 stijl
Blad
- verspreid
- samengesteld
- veervormig oneven
- top spits
- rand getand
- voet half stengelomvattend
- veernervig
- ruw behaard
Stengel
- rechtop
- ruw behaard
- rood gevlekt
- gegroefd
|
|
|