340 inheemse, verwilderde en ingeburgerde soorten, geïllustreerd met bijna 4000 foto's
  
"Onkruiden zijn ook bloemen wanneer je ze beter leert kennen." Winnie de Poeh

  home        soortenlijst        sleutels        links       stats        bron        contact        copyright
   
 Pijlkruid Sagittaria sagittifolia
mobiele versie   
vorige   
volgende   
Herkenbaar aan deze unieke combinatie van kenmerken
- de groeiplaats : stilstaand of zwak stromend zoet water én
- de 3-tallige bloemen met paarse vlek aan de basis van de   witte kroonbladen én
- de grote pijlvormige bladeren, die boven water staan

Algemeen
Pijlkruid is een overblijvende moeras- en waterplant, in de winter volledig onder water. Ze groeit in stilstaand of zwak stromend, ondiep tot vrij diep, voedselrijk zoet water. Je vindt haar in kleine rivieren en plassen, vaarten, sloten en grote beken. Ze is algemeen in het rivierengebied en het laagveengebied, plaatselijk algemeen in Drenthe, zeer zeldzaam in Zeeland, Zuid-Limburg en op de Waddeneilanden en elders vrij zeldzaam.
Bloem
Pijlkruid bloeit vanaf juni tot en met september met witte bloemen, die meestal met 3 bij elkaar in een krans staan. Een aantal kransen vormen samen een tros. De witte kroonbladen hebben aan de basis een donkerpaarse vlek. De bloemen zijn eenslachtig; ze hebben meeldraden of stijlen. Aan elke plant zitten vrouwelijke bloemen en mannelijke bloemen.
De mannelijke bloemen met veel kale meeldraden (de helmhokken zijn paarsbruin) zitten bovenin de tros. De vrouwelijke bloemen zijn iets kleiner en zitten onderin de bloeiwijze. Ze hebben veel bovenstandige vruchtbeginsels met een stijl en stempel. De vruchtjes vormen een bolrond hoofdje.

Blad en stengel
De bladeren onder water zijn bleekgroen en lijnvormig. Eigenlijk zijn het alleen stelen, de bladschijven ontbreken. Als het water snel stroomt of het is diep dan blijft het hierbij en komt de plant niet tot bloei.
In langzaam stromend, ondiep water ontstaan er na de lijnvormige bladeren drijvende eironde tot langewerpige bladeren met afgeronde of pijlvormige voet.
Later komen dan de boven water uitstekende diep pijlvormige bladeren, waar de plant haar naam aan dankt. De pijlvormige bladeren kunnen breed en smal zijn. De bladsteel zit wel altijd ongeveer in het midden van de bladschijf aangehecht.
Bladstelen en stengel zijn driekantig.

Toepassingen
In Oost-Azië worden de knollen van pijlkruid gegeten. Ze bevatten veel zetmeel en eiwitten. Vers samekn ze als noten, gekookt als erwten.

Vergelijkbare soort
Breed pijlkruid heeft kroonbladen zonder paarse basis. Het is een moeras- en vijverplant uit Amerika, die aangeplant wordt en verwildert.

Algemeen
- Waterweegbreefam.(Alismataceae)
- overblijvende waterplant
- algemeen tot zeer zeldzaam
- 30 tot 90 cm
- verspreiding

Bloem
- wit
- vanaf juni t/m september
- tros
- stervormig
- 1,5 tot 2 cm
- 3 kroonbladen, niet vergroeid
- 3 kelkbladen
- meer dan 20 meeldraden
- meer dan 20 stijlen

Blad
- rozet
- enkelvoudig
- boven water pijlvormig
- drijvend eirond tot langwerpig
- onder water lijnvormig
- top spits
- rand gaaf
- voet pijlvormig
- handnervig

Stengel
- rechtop
- kaal
- driekantig

Bewerkte botanische illustratie van
pijlkruid (Sagittaria sagittifolia).


  Copyright ontwerp, tekst en foto's Lidy Poot, eigenaar van www.wildebloemen.info 2009 - 2023.
Niet gebruiken zonder toestemming.
Mobiele versie !!

De mobiele versie van deze site staat online. Nog niet volledig ingevuld maar al wel bruikbaar voor een snelle determinatie.
Onderaan elke pagina op de mobiele site kun je kiezen voor de desktopversie, mocht je die liever bekijken. Vanaf de desktopversie kun je op een aantal pagina's switchen naar de mobiele versie. Rechtsboven bij "vorige volgende" staat dan een link.

Vraag deze site op je mobiel op (je wordt automatisch doorgestuurd naar de mobiele versie) en plaats hem bij je favorieten of maak een sneltoets op je startscherm.
Makkelijk voor onderweg tijdens wandeling of fietstocht!