340 inheemse, verwilderde en ingeburgerde soorten, geïllustreerd met bijna 4000 foto's
  
"Onkruiden zijn ook bloemen wanneer je ze beter leert kennen." Winnie de Poeh

  home        soortenlijst        sleutels        links       stats        bron        contact        copyright
   
 Moeraswespenorchis Epipactis palustris
   
vorige   
volgende   
Herkenbaar aan deze unieke combinatie van kenmerken
de orchideebloemen met grote witte lob, die 2 dooiergele strepen heeft, een gekartelde, golvende rand en stompe of uitgerande top

Algemeen
Moeraswespenorchis is een overblijvende plant van 20 tot 65 cm hoog. Ze is een kwetsbare soort en staat op de rode lijst als vrij zeldzaam en matig afgenomen.

Ze is vrij zeldzaam in de duingebieden en Zeeland, elders zeer zeldzaam. Ze groeit op natte, kalkhoudende zand- en leemgrond in duinvalleien en blauwgraslanden.
Bloem
Moeraswespenorchis bloeit vanaf juni t/m augustus. De bloemen staan in een tros van 8 tot 15 hangende bloemen. De tros is eerst knikkend, maar gaat later rechtop staan en verlengt zich tijdens de bloei.

De bloemen bestaan uit 6 bloemdekbladen. De buitenste 3 zijn aan de buitenkant groenig bruin en aan de binnenkant groenig paarsrood met lichte rand.
Van de drie binnenste bloemdekbladen zijn de 2 bovenste kleiner dan de buitenste bloemdekbladen, wit en aan de basis roze of roze geaderd. Het onderste bloemdekblad bestaat uit 2 gedeeltes. Het binnenste (bovenste) deel is wit en roze geaderd en scheidt de nectar af. Het onderste gedeelte is geheel wit, rond van vorm met gekartelde, golvende rand, stompe of iets uitgerande top en twee dooiergele strepen.

Blad en stengel
De bladeren zijn grijsgroen, onbehaard en wat gootvormig. De bovenste bladeren zijn kleiner dan de onderste. Het bovenste gedeelte van de stengel, de bloemstelen en de vruchtbeginsels zijn behaard. Omdat moeraswespenorchis een kruipende wortel met uitlopers heeft, kan ze massaal voorkomen op goeie standplaatsen.

Vergelijkbare soorten
Van alle wespenorchideeën is de moeraswespenorchis de enige met een grote witte eindlob aan het onderste bloemdekblad en daardoor makkelijk te herkennen.

Algemeen
- orchideeënfamilie (Orchidaceae)
- overblijvend
- vrij tot zeer zeldzaam
- op de rode lijst
- 20 tot 65 cm hoog
- verspreiding

Bloem
- wit, rood, groen, roze
- vanaf juni t/m augustus
- tros
- orchideebloem
- 2 tot 2,5 cm
- 6 bloemdekbladen
- 1 stempelzuil

Blad
- verspreid
- enkelvoudig
- eirond, langwerpig tot   lancetvormig
- top spits
- rand gaaf
- (half) stengelomvattend
- parallelnervig

Stengel
- rechtop
- bovenaan behaard
- vierkantig

Bewerkte botanische illustratie van
moeraswespenorchis (Epipactis palustris).


  Copyright ontwerp, tekst en foto's Lidy Poot, eigenaar van www.wildebloemen.info 2009 - 2023.
Niet gebruiken zonder toestemming.
Mobiele versie !!

De mobiele versie van deze site staat online. Nog niet volledig ingevuld maar al wel bruikbaar voor een snelle determinatie.
Onderaan elke pagina op de mobiele site kun je kiezen voor de desktopversie, mocht je die liever bekijken. Vanaf de desktopversie kun je op een aantal pagina's switchen naar de mobiele versie. Rechtsboven bij "vorige volgende" staat dan een link.

Vraag deze site op je mobiel op (je wordt automatisch doorgestuurd naar de mobiele versie) en plaats hem bij je favorieten of maak een sneltoets op je startscherm.
Makkelijk voor onderweg tijdens wandeling of fietstocht!