|
Herkenbaar aan deze unieke combinatie van kenmerken
- de helder blauwe, eindstandige bloemhoofdjes met
- trompetvormige, stralende buitenste bloemen
|
Algemeen
Korenbloem is een eenjarige plant van 30 tot 60 cm hoog. Ze komt vrij zeldzaam voor in Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Drenthe, uitgezonderd de rivierengebieden in genoemde provincies.
Korenbloem is een gevoelige soort en staat op de rode lijst als algemeen voorkomend, maar zeer sterk afgenomen.
Ze groeit op open plaatsen met droge, voedselrijke zandgrond in graanakkers en bermen.
Ook wordt ze uitgezaaid, dan vaak in afwijkende kleuren (roze en wit) of met dubbele randbloemen.
|
Bloem
Korenbloem bloeit vanaf juni tot en met augustus met helder blauwe (soms roze of witte) bloemhoofdjes, die bestaan uit een aantal grote, wijd trompetvormige, onregelmatig 5-9 spletige randbloemen en in het hart violette buisbloemen met een 5-tandige zoom.
De randbloemen zijn onvruchtbaar en dienen alleen om het bloemhoofdje aantrekkelijker te maken voor insecten. De bloemen in het hart zijn rijk gevuld met nectar en hebben tot een kokertje vergroeide meeldraden, waaruit de stijl omhoog komt. De bloemhoofdjes staan alleen aan het einde van de stengels en zijstengels.
De blaadjes van het onder het bloemhoofdje zittende eironde omwindsel hebben een vliezige bruin of witachtige rand, die franje-achtig is ingesneden. De binnenste omwindselblaadjes zijn vaak paars aangelopen. Het omwindsel blijft door de verdroogde bloemenhoofdjes geheel gesloten tot de vruchten rijp zijn en als er dan droog weer komt, opent het zich om de vruchten vrij te laten.
Blad en stengel
De onderste bladeren zijn veerspletig, de bovenste lancetvormig, maximaal 5 mm breed. Stengels en bladeren zijn spinnenwebachtig behaard.
Toepassingen
In de volksgeneeskunde wordt ze gebruikt voor haar urine drijvende werking, tegen maag- en darmstoornissen en als compres voor brandende rode ogen.
Bijzonderheden
Korenbloem was een karakteristieke bloem van graanakkers, waar ze samen met klaprozen in de voorzomer bloeide. Door zaad-opschoning en intensieve onkruidbestrijding is ze daar zo goed als verdwenen. Je komt korenbloem nog het meest tegen in bermen, vaak uitgezaaid in "wilde-plantenmengsels".
|
|
Algemeen
- composietenfamilie (Asteraceae)
- eenjarig
- vrij zeldzaam
- op de rode lijst
- 30 tot 60 cm
-
verspreiding
Bloem
- blauw (soms wit of roze), in het hart violet
- vanaf juni t/m augustus
- hoofdje, alleenstaand
- buisbloemen
- tot 3 cm
Blad
- verspreid
- enkelvoudig
- onderste veervormig ingesneden
- bovenste lancetvormig, max. 5 mm breed
- top spits
- rand gezaagd
- 1-nervig
- behaard
Stengel
- rechtop
- behaard
- gegroefd
|
Bewerkte botanische illustratie van korenbloem (Centaurea cyanus).
|
|