340 inheemse, verwilderde en ingeburgerde soorten, geïllustreerd met bijna 4000 foto's
  
"Onkruiden zijn ook bloemen wanneer je ze beter leert kennen." Winnie de Poeh

  home        soortenlijst        sleutels        links       stats        bron        contact        copyright
   
 Gaspeldoorn Ulex europaeus
mobiele versie   
vorige   
volgende   
Herkenbaar aan deze unieke combinatie van kenmerken
- de forse, gele, aangenaam geurende vlinderbloemen
- aan een groenblijvende stuik zonder bladeren
- wel met groene, diep gegroefde bladdoorns

Algemeen
Gaspeldoorn is een struik van maximaal 2 meter hoog, die groeit op min of meer droge, matig voedselarme grond op heiden, spoordijken, taluds van snelwegen, in bermen en de binnenduinen en aan bosranden.
Ze is vrij zeldzaam in Zuid-Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland (nagenoeg ontbrekend in het zuidoostelijke deel), Utrecht en Noord-Brabant en Limburg, zeer zeldzaam in de duingebieden en Zuid-Limburg.
Bloem
Gaspeldoorn bloeit vanaf maart tot en met mei, in zachte winters soms al in december. De gele, aangenaam geurende, alleenstaande vlinderbloemen hebben 2 opvallend grote, behaarde, gele kelkbladen. De bloemstelen zijn ook behaard.
De bloemen staan in de oksels van de bladdoorns. Ze hebben 5 kroonbladen, waarvan de bovenste de vlag wordt genoemd, de twee zijdelingse heten zwaarden en tussen de zwaarden zit de kiel, die gevormd wordt door twee kroonbladen die aan de rand met elkaar vergroeid zijn.

Blad en stengel
Normale bladeren zitten alleen aan kiemplanten en aan beschadigde delen van de struik. Voor de rest zijn de bladeren omgevormd tot stijve, groene bladdoorns van 1,5 tot 2,5 cm lang met een scherpe lichtbruine stekelpunt.

Bijzonderheden
Gaspeldoorn is een ideale struik voor vogeltjes om in te broeden en vormt een goede schuilplaats voor kleine dieren. Het is een struik die niet erg vorstbestendig is. In strenge winters kunnen er flink wat doodgaan. Met de huidige zachte winters gaat het een stuk beter en bloeit de struik bijna het hele jaar door.

Vergelijkbare soort
Gaspeldoorn is vergelijkbaar met brem. Het grootste verschil tussen die twee is dat brem geen doorns heeft en gaspeldoorn wel. Stekelbrem en Duitse brem hebben ook doorns, maar zijn over het algemeen een stuk lager, komen veel minder voor én hebben wel gewone bladeren.

Algemeen
- vlinderbloemenfamilie (Linaceae)
- overblijvend
- vrij tot zeer zeldzaam
- 0,6 tot 2 meter
- verspreiding

Bloem
- dooiergeel
- vanaf (dec) maart t/m mei
- vlinderbloem
- lengte 1,5 tot 2 cm
- 5 kroonbladen, vergroeid
- 2 kelkbladen
- 10 meeldraden
- 1 stijl

Blad
- verspreid
- enkelvoudig
- priemvormig
- lichtbruine stekelpunt

Stengel
- rechtop
- jonge twijgen behaard
- geribd

Bewerkte botanische illustratie van
gaspeldoorn (Ulex europaeus).


  Copyright ontwerp, tekst en foto's Lidy Poot, eigenaar van www.wildebloemen.info 2009 - 2023.
Niet gebruiken zonder toestemming.
Mobiele versie !!

De mobiele versie van deze site staat online. Nog niet volledig ingevuld maar al wel bruikbaar voor een snelle determinatie.
Onderaan elke pagina op de mobiele site kun je kiezen voor de desktopversie, mocht je die liever bekijken. Vanaf de desktopversie kun je op een aantal pagina's switchen naar de mobiele versie. Rechtsboven bij "vorige volgende" staat dan een link.

Vraag deze site op je mobiel op (je wordt automatisch doorgestuurd naar de mobiele versie) en plaats hem bij je favorieten of maak een sneltoets op je startscherm.
Makkelijk voor onderweg tijdens wandeling of fietstocht!