340 inheemse, verwilderde en ingeburgerde soorten, geïllustreerd met bijna 4000 foto's
  
"Onkruiden zijn ook bloemen wanneer je ze beter leert kennen." Winnie de Poeh

  home        soortenlijst        sleutels        links       stats        bron        contact        copyright
   
 Asperge / Liggende asperge Asparagus officinalis subsp. officinalis en subsp. prostratus
mobiele versie   
vorige   
volgende   
Herkenbaar aan deze unieke combinatie van kenmerken
- de kleine, licht geelgroene, klokvormige, hangende   bloemetjes én
- de lijnvormige "bladeren" aan
- een sterk vertakte, struikvormige plant

Algemeen
In Nederland komen twee soorten asperge voor : asperge en liggende asperge. De eerste soort wordt ook als groente gekweekt.
Omdat beide soorten veel op elkaar lijken, heb ik ze op één pagina geplaatst. De foto met de groene vruchten is van liggende asperge;
de overige foto's van asperge.

Asperge en liggende asperge behoren tot de oorspronkelijke flora van Nederland. Omdat asperge al eeuwen lang verbouwd wordt als groente (vooral in Noord-Limburg) is niet altijd vast te stellen of een in de natuur voorkomende aspergeplant oorspronkelijk wild danwel een ontsnapte cultuurplant is. Men neemt aan dat de exemplaren langs de rivieren en in de duinen wilde planten zijn. Asperge is algemeen voorkomend in de duingebieden, oostelijk Noord-Brabant en het noorden van Limburg. Elders is ze plaatselijk vrij algemeen. Ze groeit op droge tot vochtige, vaak geroerde zandgrond in duinstruikgewas, rivierbegeleidende ruigten, grindbanken en aan oevers.
Liggende asperge groeit op open plaatsen met droge, kalkrijke, grazige zandgrond in de duinen, vooral nabij bebouwing. In de duingebieden op de Waddeneilanden is ze zeer zeldzaam, in de overige duingebieden vrij zeldzaam.

Bloem
Beide asperge-soorten zijn overblijvende, sterk vertakte, struikvormige planten, die tot 2 meter hoog kunnen worden en bloeien van mei tot en met juli met kleine, klokvormige, licht geelgroene, hangende bloemetjes.
Asperge is tweehuizig. Dat betekent dat een bloem mannelijk of vrouwelijk is en er aan een plant maar 1 soort bloem zit; er zijn mannelijke en vrouwelijke aspergeplanten.

Blad en stengel
De naaldvormige "blaadjes" zijn geen blaadjes maar takjes. De eigenlijke bladeren zijn de kleine, schubvormige, driehoekige vliezen, die onderaan de stengel wat groter zijn en daar duidelijker zichtbaar.
In de herfst wordt de plant strokleurig en kleuren de bessen mooi oranjerood.

Insecten
De kleurrijke aspergehaantjes of aspergekevertjes (Crioceris asparagi) kunnen grote schade aanrichten. Zowel de volwassen kevers als de larven eten de groene delen van asperge en kunnen zo een hele plant kaal eten. Aspergetelers zijn daar uiteraard niet blij mee en bestrijden de kevers direct. De kevers zetten zwarte eitjes af loodrecht op de verschillende delen van de plant. Binnen een week komen de eitjes uit en zit de plant vol met grijze larven.

Vergelijkbare soorten
Zoals gezegd lijken asperge en liggende asperge erg op elkaar. De verschillen zitten in de stengel en de kleur en de lengte van de takjes.
De stengel van liggende asperge is aan de voet geknikt, de takjes zijn grijsgroen en 5 tot 10 mm lang. Asperge heeft een rechtop staande stengel en de groene takjes zijn 5 tot 25 mm lang.
Algemeen
- aspergefamilie (Asparagaceae)
- overblijvend
- algemeen tot zeer  zeldzaam
- 0,2 tot 2 meter
- verspreiding

Bloem
- licht geelgroen
- vanaf mei t/m juli
- alleenstaand
- klokvormig
- 4 tot 6,5 mm
- 6 bloemdekbladen
- 6 meeldraden
- 1 stijl

Blad
- verspreid
- enkelvoudig
- schubvormig
- top spits
- rand gaaf
- vliezig

Stengel
- rechtop of liggend
- kaal
- rolrond

Bewerkte botanische illustratie van
asperge (Asparagus officinalis subsp. officinalis).  Copyright ontwerp, tekst en foto's Lidy Poot, eigenaar van www.wildebloemen.info 2009 - 2023.
Niet gebruiken zonder toestemming.
Mobiele versie !!

De mobiele versie van deze site staat online. Nog niet volledig ingevuld maar al wel bruikbaar voor een snelle determinatie.
Onderaan elke pagina op de mobiele site kun je kiezen voor de desktopversie, mocht je die liever bekijken. Vanaf de desktopversie kun je op een aantal pagina's switchen naar de mobiele versie. Rechtsboven bij "vorige volgende" staat dan een link.

Vraag deze site op je mobiel op (je wordt automatisch doorgestuurd naar de mobiele versie) en plaats hem bij je favorieten of maak een sneltoets op je startscherm.
Makkelijk voor onderweg tijdens wandeling of fietstocht!