340 inheemse, verwilderde en ingeburgerde soorten, geïllustreerd met bijna 4000 foto's
  
"Onkruiden zijn ook bloemen wanneer je ze beter leert kennen." Winnie de Poeh

  home        soortenlijst        sleutels        links       stats        bron        contact        copyright
   
 Aardbeiklaver Trifolium fragiferum
mobiele versie   
vorige   
volgende   
Herkenbaar aan deze unieke combinatie van kenmerken
- de roze, langgesteelde, alleenstaande klaverhoofdjes én
- de na de bloei opgeblazen kelken, die
- samen een op een aardbei lijkend vruchthoofdje vormen

Algemeen
Aardbeiklaver is een overblijvende, kruipende plant van min of meer natte, vaak brakke tot zilte grond in graslanden, op schorren en kwelders, ook in uiterwaarden en op rivierdijken.

Ze kan tegen wat zout in de bodem. De foto's op deze pagina zijn gemaakt in de berm van een weg, die bij gladheid gepekeld wordt.
Aardbeiklaver is vrij algemeen in Zeeland en in het maritieme gebied en de aangrenzende duingebieden, plaatselijk vrij algemeen in het rivierengebied en langs het IJsselmeer en noorden van Noord-Holland, Friesland en Groningen, elders zeer zeldzaam.

Bloem
De bloeiwijze is een bijna bolrond, dicht hoofdje, dat gevormd wordt door (licht)roze vlinderbloemen, die na de bloei bruin verkleuren, maar niet gaan hangen (zoals bij witte klaver). De hoofdjes staan op lange stelen in de bladoksels. De bloemstelen zijn langer dan de bladstelen. De plant bloeit vanaf juni tot en met september. Na de bloei gaat de kelk zich opblazen en ontstaat er een vleeskleurig vruchthoofdje van ongeveer 2 cm, dat wat lijkt op een aardbei. Eerst nog wat wollig behaard, later kaal. En dan zie goed de netvormige beadering.

Blad
Het blad bestaat uit 3 langwerpig of omgekeerd eironde, aan de top soms hartvormig ingesneden deelblaadjes. De rand is stekelpuntig getand. De zijnerven zijn afgebogen en vertakt (bij witte klaver zijn deze recht en onvertakt).

Stengel
De stengels wortelen op de onderste knopen.

Vergelijkbare soorten
rode klaver

bochtige klaver

witte klaver

aardbeiklaver

basterdklaver

:

:

:

:

:

roze tot paarsrode bloemhoofdjes, bladeren direct onder het hoofdje, witte vlekken op de eironde bladeren.
helder roze bloemhoofdjes, langwerpige bladeren met soms een onduidelijke witte vlek, de bovenste stengelbladeren zitten iets verder van het hoofdje af dan bij rode klaver.
kruipende plant, langgesteelde bloemhoofdjes met witte bloemen, soms met roze waas, uitgebloeide bruine bloemen in het hoofdje gaan hangen, eironde bladeren met witte vlek.
kruipende plant, langgesteelde bloemhoofdjes met (licht)roze bloemen, uitgebloeide bruine bloemen gaan niet hangen, in vruchttijd kelken opgeblazen -> vruchthoofdje lijkt wat op aardbei.
niet kruipende plant, langgesteelde roze/witte bloemhoofdjes, uitgebloeide bruine bloemen gaan hangen, eironde bladeren zonder witte vlek.

Niet bloeiend kan je aardbeiklaver ook aanzien voor witte klaver. Beide soorten hebben liggende, wortelende stengels. Aan de bladnerven is het verschil te zien; die van witte klaver lopen gewoon door naar de rand van het blad, die van aarbeiklaver buigen af en zijn vertakt. Daarnaast hebben de bladeren van witte klaver een lichte V-vormige vlek.

Algemeen
- vlinderbloemenfamilie (Fabaceae)
- overblijvend
- vrij algemeen tot zeer zeldzaam
- 5 tot 25 cm
- verspreiding

Bloem
- roze tot rozerood
- vanaf juni t/m september
- alleenstaand hoofdje
- vlinderbloem
- 6 tot 7 mm
- 5 kroonbladen, vergroeid
- 5 kelkbladen, vergroeid
- 10 meeldraden
- 1 stijl

Blad
- verspreid
- samengesteld
- deelblaadjes eirond tot langwerpig
- top stomp, soms iets hartvormig
- rand stekelpuntig getand
- voet wigvormig en gewimperd
- veernervig

Stengel
- opstijgend of liggend
- glad en kaal
- rolrond

Bewerkte botanische illustratie van
aardbeiklaver (Trifolium fragiferum).


  Copyright ontwerp, tekst en foto's Lidy Poot, eigenaar van www.wildebloemen.info 2009 - 2023.
Niet gebruiken zonder toestemming.
Mobiele versie !!

De mobiele versie van deze site staat online. Nog niet volledig ingevuld maar al wel bruikbaar voor een snelle determinatie.
Onderaan elke pagina op de mobiele site kun je kiezen voor de desktopversie, mocht je die liever bekijken. Vanaf de desktopversie kun je op een aantal pagina's switchen naar de mobiele versie. Rechtsboven bij "vorige volgende" staat dan een link.

Vraag deze site op je mobiel op (je wordt automatisch doorgestuurd naar de mobiele versie) en plaats hem bij je favorieten of maak een sneltoets op je startscherm.
Makkelijk voor onderweg tijdens wandeling of fietstocht!